Viering van Inti Raymi, in Ecuador

“Inti Raymi is een tijd van dialoog tussen ons en Pachamama (moeder aarde). Wij willen dat de natuur blij is, zodat wij dat ook kunnen zijn! Tijdens de festiviteiten rond Inti Raymi is de hele gemeenschap opgetogen. We dansen in onze traditionele kleding, we ontvangen gasten in ons huis, we groeten anderen en we praten en lachen met elkaar. We delen alles. Het is een periode van geluk, natuur, de gemeenschap, onze families én de zonnegod.” (César, 2010)

Bovenstaand citaat beschrijft hoe één van mijn informanten de festiviteiten van Inti Raymi in het Ecuadoraanse dorp Cayambe beleeft. Inti Raymi wordt elk jaar in juni gevierd door inheemse volken in Ecuador, Peru en Bolivia. In 2010 heb ik voor mijn master Latin American and Caribbean studies onderzoek gedaan naar de viering van inheemse festivals in relatie met inheemse identiteit en het claimen van culturele rechten.  Dit onderzoek focust op de voorbereidingen, uitvoering en betekenis van het Inti Raymi in Ecuador. Dit feest is een kleurrijke en adembenemende ervaring! Minstens zo interessant is de visie van de inheemsen op de betekenis die Inti Raymi voor hen en de gehele gemeenschap heeft, gebaseerd op tradities en op respect voor de natuur.

IntiRresizer-nl1506fc263eee3ed

Inti Raymi wordt gevierd ter ere van de zonnegod ‘Inti’ en is voortgekomen uit de cultuur van de Inca’s. In de kosmische visie van de inheemse bevolking uit de Andes landen is de kwaliteit en de kwantiteit van de landbouwproductie zeer belangrijk. De periode waarin de feesten vallen zijn dan ook gebonden aan de vier landbouwseizoenen. Elk landbouwseizoen kent een eigen feest ter ere van Pachamama (moeder aarde). In Ecuador zijn dit: het Pawkar Raymi in maart, het Inti Raymi in juni, Killa Raymi in september en Kapak Raymi in december. In verschillende dorpen worden festiviteiten georganiseerd door diverse organisaties.

De feesten zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden, maar voor de inheemse bevolking in Ecuador zijn deze feesten bij uitstek een gelegenheid voor ontmoeting, culturele expressie en verbintenis. Zij voelen zich tijdens deze vieringen extra verbonden met hun voorouders, hun cultuur en moeder aarde. Op deze data komen zij in hun traditionele kleding en eten, drinken en musiceren samen. De muziekinstrumenten zijn vaak zelfgemaakt en betekenen veel voor de inheemse cultuur. Veel van mijn informanten geven aan zich tijdens Inti Raymi nóg meer verbonden te voelen met elkaar en hun cultuur. De betrokkenheid van iedereen bij de festiviteiten versterkt de gemeenschap- en familiebanden en de betekenis van het ‘inheems zijn’ in Ecuador. Deze feesten vormen een fundamenteel onderdeel van hun identiteit en cultuur. Daarom willen zij deze traditie in leven houden.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat het vieren van dit inheemse feest niet alleen bijdraagt aan de identiteit van de mensen, maar ook verbonden is aan de inheemse politieke beweging. Belangrijke inheemse organisaties (bijvoorbeeld CONAIE, CODENPE en ECUARUNARI) sponsoren de organisatie en uitvoering van deze evenementen. Ook zijn inheemse politieke leiders aanwezig bij de viering van de evenementen in bepaalde gemeenschappen. Op deze manier worden inheemse feesten als Inti Raymi ingezet om de culturele identiteit te versterken als bijdrage aan de culturele rechtspositie van inheemse volken in Ecuador.

Voor meer informatie over dit onderwerp kan ik je doorverwijzen naar mijn master thesisv >>

In juni 2012 zal ik weer naar Ecuador afreizen om deel te nemen aan de Inti Raymi festiviteiten samen met de inheemsen en om daarvan foto’s te maken. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer informatie, mijn reiservaringen en/of mijn foto’s, dan verwijs ik je graag door naar mijn website >> 

Miranda Mars